12 / 14 / 15 / 19 / 21 / 22

Stichting Iepenloftspul Harkema zal in september 2018 het door Gerrit Breteler geschreven toneelstuk ‘De Oerbliuwers’ op de planken in de open lucht brengen.

Het verhaal is gebaseerd op de suggestie om alle bewoners uit de drie noordelijke provincies, hup, naar de Randstad te verhuizen! Daar is werk, dynamiek en toekomst. ‘Verstedelijken’.  Een enkele reis met trein, bus of auto en de bulldozers staan al klaar om, wanneer iedereen vertrokken is, de boel op te ruimen.

12 / 14 / 15 / 19 / 21 / 22 september 2018

De Oerbliuwers

Alles is weg, één grote lege akker. Een agrarisch industriegebied van heb-ik-jou-daar. Geen gezeik, geen actiegroepen, geen krimpgebieden meer. De bestuurders krijgen zoveel pluche om op te zitten als ze maar willen. Alle vervelende zaken zijn in één klap van tafel. Maar wat moet De Harkema hiermee? Al eens eerder hebben de bestuurders, in 1956 met een uitsterf-constructie, geprobeerd om het dorp te laten verdwijnen. In De Harkema zijn ze daarom voorbereid. Onder leiding van Moai Aal verlaat nog voor de grote opruiming een groep van zo’n veertig Harrekieten, ‘De Oerbliuwers,’ het dorp. Dit gebeurt in het geheim, met paard en wagen, kippen, varkens, koeien, aardappelen, zaaigoed en al het gereedschap, zoals schoppen en zeisen. De complete erfenis van grootouders verhuist naar het verlaten natuurgebied onder Lauwersoog. Net als bij de pioniers 150 jaar geleden in Amerika, ontstaat er zo in het Lauwersmeer gebied een nederzetting. Moai Aal inspireert en bestuurt de inwoners van ‘Nij Harkema’ met vaart en flair.

Een agrarische cultuur, waar geen gif, geen antibiotica, geen mestoverschot, geen fosfaat en wat al niet meer, gebruikt wordt. Alles zoals de aarde het ons gegeven heeft. Omdat de drainage dichtgeslibd is en het grondwater weer voor modder en slib zorgt, vestigen alle vogels die zijn weggegaan zich er opnieuw. Een eerste zakenman vaart met een schip vol kievietseieren uit de verlaten havens naar Amsterdam. Dit in een tijd waarin de Amsterdamse middenstand grote behoefte heeft aan al het goede en eerlijke dat de aarde kan geven. ‘De Oerbliuwers’ krijgen in de gaten dat alles dat in ‘Nij Harkema’ is verbouwd, geslacht of bedacht is, gouden handel in de Randstad is!

En dit is waar het verhaal begint. Er zijn kapers op de kust. Er is onrust in de samenleving van ‘De Oerbliuwers’ en steeds vaker komen er wetenschappers en reizigers die nieuwsgierig zijn. De samenleving onder leiding van Moai Aal komt onder druk te staan. ‘Nij Harkema’ waarin vrouwen en een vrouwelijke cultuur domineren, raakt verstoord, ondanks de weelde die de handel brengt.

Blijven ‘De Oerbliuwers’ wel bestaan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Sluit Menu

Grootse BACH-dag in Grou, beleef het – doe mee en geniet

Op zaterdag 29 september 2018 organiseert de Sint Piter concertcommissie een uniek muzikaal evenement in Grou: de BACH dag. Op verschillende locaties in Grou kunnen mensen kennis maken met de wonderschone muziek van J.S. Bach. Niet alleen in kerkgebouwen, maar ook op meer onverwachtse locaties.

Bach gespeeld en gezongen door (lokale) professionele musici, koren, leerlingen en ensembles. We openen de dag om 13.00 uur met een Bachconcert door het professionele ensemble HetConsort3.0 in de Sint Piterkerk te Grou. Tussen 14.00 en 17.00 uur wordt elke 20 minuten simultaan een concert gegeven op meerdere locaties in Grou. In kerken, de oude pastorie, op het Halbertsmaplein, bij T&J in de woonkamer, in B&B de Thuiskamer, in café d’Oude Oost en zelfs op een heus schip dat daarvoor de haven van Grou aandoet. Hiervoor hebben we professionele musici uitgenodigd waaronder twee pianisten, een harpist, een accordeonist, een organist, vier trompettisten en een gitarist. Ook speelt er een accordeonensemble en zingt het Mingd Koar Grou werken van Bach onder begeleiding van een organist . Als klap op de vuurpijl is ook Gerrit Breteler bereid gevonden om mee te doen aan dit grootse BACH-evenement. Zijn favoriete componist is J.S. Bach, iets wat terug te vinden is in de teksten van zijn liederen en de muziek.

Daarnaast is er in de Doopsgezinde Kerk de Fermanje een open podium: hier kan een ieder die dat wil – leerling, professional, solist, ensemble, jong of oud – iets voordragen van Bach. Deelnemen aan het open podium kan door je aan te melden via sintpiterconcerten@gmail.com.

Tussen 17.00 en 19.30 uur hebben bezoekers alle gelegenheid om te genieten van een hapje of drankje bij de plaatselijke horecagelegenheden. Meerdere horecagelegenheden serveren de BACH-HAP als diner en ook de overige plaatselijke ondernemers is gevraagd op enigerlei wijze aandacht te besteden aan deze dag.

Om 19.30 uur sluiten we af met een spectaculair slotconcert: Bach’s Kaffeekantate met een uitgebreid professioneel ensemble en de solisten Agnes van der Laar (sopraan), Roele Kok (bas) en Maarten Romkes (tenor). Een mini komische opera die zich afspeelt in de kroeg waarin een vader zijn dochter berispt omdat zij koffie drinkt. Vrouwen dienen immers thee te drinken ! Een prachtige afsluiting van een waar muziekfestijn.

U kunt daarbij zijn ! Voor € 15 koopt u een passe-partout en krijgt u de gehele dag toegang tot alle optredens inclusief het openings- en slotconcert. Op zaterdag 29 september is het mogelijk om vanaf 12.00 uur kaarten te kopen bij de Treemter in Grou. Meer informatie of voor het reserveren van kaarten kunt u terecht op sintpiterconcerten@gmail.com of op onze website sintpiterconcerten.nl

Er zijn geen naderende evenementen.